« Invriezen: slim of smaakverlies?»

Gepubliceerd op 14-06-2024

Vers voedsel is natuurlijk altijd lekkerder, maar laten we de vriezer niet onderschatten! Veel van onze favoriete producten kunnen namelijk prima ingevroren worden. Maar hoe zit het met de juiste aanpak? En hoelang blijft voedsel eigenlijk goed in de vriezer? Laten we eens kijken naar enkele belangrijke overwegingen bij het invriezen, inclusief wat je moet vermijden om de kwaliteit te behouden. We vragen bakker en eigenaar van Bakkertje Deeg Lucas Vermeulen naar zijn mening.

Regels bij het invriezen
Laten we eerlijk zijn, we hebben niet altijd de luxe om elke dag naar de markt te gaan of de tijd om verse maaltijden te bereiden. Gelukkig biedt de vriezer een handige oplossing om voedsel langer houdbaar te maken. Maar hoe zit het met de kwaliteit? Lucas antwoord: ‘’Allereerst ben ik van mening dat je de vriezer niet moet gebruiken als een voorraadkast, maar als buffer voor bijvoorbeeld onverwachts bezoek of voor als je iets nodig hebt wat je niet op reguliere openingstijden kunt gaan kopen, omdat je overdag werkt. Dan is er nog een regel met invriezen: als je het er vers in stopt, komt het er ook vers uit! Dan moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen. Regel 1: vries het zo snel mogelijk in (producten los van elkaar en niet tegen elkaar aan) en regel 2: laat de temperatuur niet te veel oplopen en weer dalen, daar worden producten snel oud en slecht van. Verpak producten in stevige plastic zakken om uitdroging tegen te gaan. Daarnaast niet geforceerd ontdooien, maar in stappen. Van vriezer naar koelkast en de volgende dag van koelkast naar kamertemperatuur.’’

Hoelang kun je brood maximaal invriezen?
Hoewel ingevroren voedsel veilig is om te eten, kunnen sommige voedingsmiddelen wel degelijk wat van hun textuur, smaak of voedingswaarde verliezen tijdens het invriesproces. Daarom is het belangrijk om te weten hoelang je voedsel op de juiste manier invriest en weer ontdooit, zodat je kunt genieten van zowel de gemakken van de vriezer als de kwaliteit van vers voedsel. We vragen bakker Lucas hoelang we volgens hem de producten in de vriezer kunnen bewaren. ‘’Laten we beginnen met het voornaamste product: brood, zegt Lucas. Gewoon busbrood en zachte broodjes gaat verpakt prima tot maximaal 1 maand zonder kwaliteitsverlies. Desembrood altijd voorgebakken en na ontdooien eerst afbakken.’’

Gebak uit de vriezer
Bij Bakkertje Deeg staan we voor kwaliteit en versheid. Daarom vragen we je om je verjaardagstaart dezelfde dag op te halen. "Sommige mensen willen hun taart eerder komen halen omdat het qua tijd beter uitkomt. Dat raden wij af, aangezien het gebak er niet lekkerder op wordt," legt bakker Lucas uit. "Het is het beste om gebak niet in te vriezen, maar als het echt niet anders kan, houd het dan maximaal twee weken in een gewone verpakking en maximaal vier weken in afgesloten Tupperware."

Het vriezertje van Lucas
Hoewel Lucas een passie heeft voor verse producten, betekent dat niet dat hij nooit brood uit de vriezer eet. "Thuis hebben we altijd desembrood in de vriezer, dat ik afbak wanneer ik daar zin in heb. In onze camper hebben we ook een klein vriezertje. Als we op vakantie gaan, neem ik altijd mijn eigen gemaakte brood mee om het later af te bakken in ons kleine oventje in de camper," vertelt hij. "De eerste week van de vakantie geniet ik dus van brood dat ik zelf heb gemaakt," lacht Lucas.

Invriezen-1718355880.jpg