« Zilver voor Boulangerie Team Nederland!»

Gepubliceerd op 19-10-2021

Het Nederlands Boulangerie Team wint de tweede plaats van de Europese vakwedstrijd voor bakkers: de Coupe d’Europe. Het team streed zondag 17 oktober in Nantes tegen vijf landen in de onderdelen brood, viennoiserie en een showstuk. “We hebben gepiekt op het juiste moment.”

 

Vijf uur live bakken

De avond voor de wedstrijd is het team, dat naast Giel Vermeulen bestaat uit Daan Fillius (19) en Maurits de Greef (26), al gestart met alle voorbereidingen. “We hadden een uur de tijd om de bakkerij in te richten met onze materialen. Bij de wedstrijd moesten binnen vijf uur alle onderdelen klaar zijn voor de presentatie en de bakkerij schoon en opgeruimd.” Alles wordt live bereid onder toeziend ook van publiek en juryleden. De jury oordeelt op grond van de uitstraling, smaak en creativiteit van de producten maar ook op vaktechnische onderdelen en teamwork. “De producten moesten voldoen aan bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld een minimum en maximumgewicht. Anders krijg je strafpunten. Alles moest meteen goed gaan want er zijn niet voldoende ingrediënten om meer producten te maken en de beste eruit te kiezen voor de presentatie.” De bakkerij is uitgerust met maar één deegmenger en deegkneder, wat betekent dat het team goed op elkaar afgestemd moet zijn in wie wat wanneer doet. “Alles is super goed gegaan, tot de laatste 20 minuten. Bij het showstuk viel de kam van de helm. Met suikerstroop heb ik het kunnen repareren en bleef het lang genoeg staan voor de jury.”

 

Smaakt naar meer

Het team staat in de vakwedstrijd tegenover de hoogst gekwalificeerde landen. “Vanwege corona deden er nu vijf in plaats van acht tot tien landen mee en deze deelnemers staan altijd hoog in de ranking.” Of het team zenuwachtig was? “Eén van ons was aardig zenuwachtig. Ik dacht; ik zie het wel. Maar op het moment dat we de bakkerij inrichtten en het startschot klonk, kreeg ik wel wat kriebels.” De uitlag van de wedstrijd volgt een dag later. “Toen kwamen de zenuwen wel weer terug hoor! We hoopten op een plaats in de top 3. Op het moment dat we hoorden dat Frankrijk de derde plaats had, wisten we dat we zeker kans maakten.” Het team wint de zilveren trofee en Italië de gouden eerste plaats. “We zijn ontzettend trots op de prestatie, als jongste team en onze eerste internationale wedstrijd. Het smaakt zeker naar meer!”

 

Team Bakkertje Deeg feliciteert Giel en zijn team van harte met deze internationale topprestatie!

Zilver-Coupe-dEurope-Boulangerie-Team-2021-1634636074.jpg
Zilver-Coupe-dEurope-Presentatie-2021-1634636074.jpg
Zilveren-prijs-Coupe-dEurope-2021-1634636075.jpg
Zilver-Coupe-dEurope-Showstuk-2021-1634636076.jpg